Historien bakom valentins dag

Vad har egentligen Alla Hjärtans dag för historia? Ja, det finns många legender och berättelser om det. I Sverige började vi fira den någon gång under 1900-talet med amerikanska Valentines Day som förebild och främst drivet av handeln. Någonstans har jag läst att den första butiksskyltningen av Alla Hjärtans dag i Sverige går tillbaka till 1956, men det är nog först senare som man har börjat fira lite mer. 
 

Men Valentindagen är äldre än så och har sina rötter i en vårfest i anglosaxisk tradition. Under medeltiden i England och delar av Frankrike parade man varje vår ihop pojkar och flickor två och två inför alla sommarens danser och fester.  Faktiskt en tradition vi haft i Sverige också men då på Pingst.
En annan legend är helgonet Sankt Valentin i Rom.  Han levde på 200-talet och led martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius II:s förbud att viga unga par,  för kejsaren ville ha ogifta unga soldater. Innan han avrättades ska ha ha smugglat ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var förälskad i  och det blev det första ”Valentin-kortet”. Han sägs också ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge till älskande par därav traditionen att ge blommor på Valentin-dagen. Ja berättelserna om hur dagen egentligen uppstod är många och tiderna förändras.

Har du hört om  Galentines day?  Den dagen skapades  2010 av huvudrollsinnehavaren i den amerikanska serien ”Parks and recreation”, Leslie Knops (spelades av Amy Poehler),  och firas dagen innan Alla Hjärtans dag den 13 februari.  Egentligen är den precis som Alla hjärtans dag men man firar med sina bästa tjejkompisar och vänner istället. Rolig idé eller hur? Serien är nedlagd men Galentines day har blivit jättestor framförallt i USA men också i andra delar av världen. Men till Sverige verkar den inte ha hittat riktigt än. 
Oavsett varför man firar så kan man i alla fall konstatera att  blommor, choklad och smycken verkar vara de allra mest populära presenterna när vi firar kärleken den 14 februari.  

Här kommer några tips på smycken inför Alla hjärtans dag:  
Eller varför inte ge ett smycke till din bästa tjejkompis på Galentines?  

 

Free Heart Cassic halsband - ett hjärta med liten pärla för  halsgropen, så fint och så mycket kärlek.  

Du hittar det halsbandet och fler Free Heart-halsbband här 
 

Heartbeat örhängen  - symboliserar hjärtats slag.  Alla blir helt unika. Passar vid alla tillfällen. 

Du hittar dem här 

LYCKA - Att Våga gubben Lycka  med kärlekens sten Rosenkvarts . Ett smycke  med mycket omtanke och kärlek.

Du hittar smycket här